Седемте Рилски езера

Галерия

Програма
Понеделник
6:00 тръгване от Сл. Бряг; 7:00 тръгване от Бургас
Пристигане в ранния следобед в курорта Паничище и настаняване в хотел. Пешеходна разходка до Скакавишкия водопад. До местността Зелени преслап пътуваме с автобуса, след това през гората стигаме хижа Скакавица и водопада Рилска Скакавица (1ч 30 мин в едната посока.) Водопад Рилска Скакавица се намира на 1750 м надморска височина в Национален Парк Рила, в подножието на връх Кабул (2531 м). Скакавишкият водопад е пълноводен и през лятото, когато черпи водите си от Скакавишкото езеро и потоците по източните склонове на връх Кабул. Boдoпaд Cĸaĸaвицa (70 м) e нaй-виcoĸият вoдoпaд в Pилa плaнинa и eдин oт нaй-ĸpacивитe в Бългapия.  Зимaтa зaмpъзвa изцялo и тaм ce пpoвeждaт cъcтeзaния пo лeдeнo ĸaтepeнe. Πpeз зимaтa тpябвa дa ce внимaвa, зaщoтo мecтнocттa нaд вoдoпaдa e лaвинooпacнa.
Водопадът Рилска Скакавица е включен в движението Опознай България – 100 национални туристически обекта. Печатът на БТС е в хижа Скакавица.
Нощувка в хотел в Паничище. Хотелът има ресторант и може да се поръчва вечеря по желание.
Вторник
7:30 закуска
8:00 отпътуване с автобуса до станцията на лифта. 8:30 изкачване с лифта до хижа Рилски езера (20 мин). Около 9:30 – 10:00 започваме изкачването към езерата.
Следва преход през циркуса покрай езерата Долното, Рибното, Трилистника и Близнаците до Бъбрека, с кратки почивки. Според възможностите си някои от участниците остават за почивка на езерото Бъбрека и изчакват връщането на групата. Останалите се изкачват на Езерния връх 2560 м. ( ок. 1 ч.), покрай Окото и Сълзата,  от където се виждат всички седем езера..
Седемте Рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България, част от Стоте национални туристически обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 m н.в. Заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малкиводоскоци и водопади. Първите три езера Сълзата, Окото и Бъбрека се оттичат поотделно в Трилистника, а след това през последните две минава един вече по-мощен поток, който изтичaйки от най-долното езеро дава началото на река Джерман (ляв приток на Струма).
Името на всяко от Седемте Рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина. Следващо по височина на разположение е Окото (Сърцето), което е с почти идеална овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България — дълбоко е 37,5 m. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака, което е най-голямото по площ езеро в групата. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро, като на неговия североизточен бряг е изградена хижа Седемте езера. Най-ниското в групата е Долното езеро, от което води началото си река Джерман.
На връщане към лифтената станция се спускаме от ез. Бъбрека по горски път с лек наклон и със стръмен участък към хижата (ок. 1 ч.). По пътя се разкрива красива панорама от високо към Седемте Рилски езера.
Общо около 5 часа преход.
Печат за 100 обекта се получава в хижа Рилски езера.
Около 17:00 слизаме обратно с лифта до Паничище и отпътуваме обратно към Бургас. Връщаме се в Бургас /Сл. Бряг късно вечерта.
Цената включва:
транспорт, нощувка в стая с две легла в хотел *** в курорта Паничище, закуска, планинска застраховка, водач на групата (екскурзовод), планински водач, двупосочен билет за лифта до хижата
Доплащане за единична стая – 15 лева
Цената не включва:
- разходи от личен характер

Още пояснения:
Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът.
При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или др. заболявания.
!!!Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление (сандали, джапанки, чехли, високи обувки и т.н. не са подходящи за планински преходи), щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани. Времето в планината винаги може да ни изненада!
!!!Носете суха храна и вода.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Лица над 69 г. не се застраховат.